Leírás

Időmérés

A programmal akár fotocellák használata nélkül, de akár 4 pár fotocella egyidejű használatával is lehet időmérést lebonyolítani. Programból állítható, mely fotocella a Start és mely a Cél fotocella, természetesen akár ugyanaz a fotocella is lehet egyidejűleg Start és Cél is. A fotocellák vevőegységének a csatlakozója a számítógép soros portjára (USBtoRS232) köthető, ehhez a meglévő konfigurációt nem kell módosítani, bővíteni. Több soros port esetén a felhasználó dönt arról, hogy mely portra akarja a vevőt csatlakoztatni.

Az időmérés során az időt nem csak a zsűri, hanem a versenyző és a közönség is láthatja, hiszen a program kimeneteként ez egy digitális kijelzőn is megjelenik. Vagy közvetlenül a digitális kijelzőt csatlakoztatjuk a számítógép párhuzamos portjára, vagy a kijelző jeladóját. A számítógépben található párhuzamos porton keresztül egyidejűleg a nyomtatás és az idő kijelzése is történhet, a két eszköz által fogadott adatok nem ütköznek egymással.

Adattárolás

A számítástechnikában bekövetkezett változásoknak köszönhetően igény van arra, hogy a versenyek eredményeit, a verseny végeztével az Interneten keresztül további feldolgozásra egy központba küldjük (Excel, HTML, XML). A program lehetőséget biztosít erre, hiszen a verseny eredményeit XML alapon tárolja, így a verseny befejezése után azok rögtön elküldhetők, vagy egy Internetes oldalon megjeleníthetők. Ha a számítógép állandó Internet kapcsolattal rendelkezik, akkor az eredmények akár a verseny során folyamatosan is figyelemmel követhetők, online olvashatók.

Hardver igény

Minimális:

  • Pentium III 300Mhz
  • 128MB Ram
  • 30MB Harddisk Free space

Ajánlott:

  • Pentium1.8Ghz
  • 512MB Ram
  • 100MB Harddisk Free space
  • 2 időmérő fotocella
  • digitális kijelző

Szoftver igény

  • Windows, vagy Linux operációs rendszer
  • JRE 6 update 21

Fotocellák

A programhoz jeladóval ellátott, 12V-tal üzemelő fotocellák használhatók. A fotocella két fele egymástól 20-25 méterre is lehet. A jeladók biztonsággal 150-180 méterről is használhatók. Természetesen ezt befolyásolhatja a tápegységek állapota, a vevő helyzete a jeladókhoz képest. A fotocellák a soros portok (COM1, COM2, ...) közül az egyikre csatlakoznak. Fotocelláink ki és be kapcsolhatók a verseny során, valamint rendelkeznek ellenőrző LED-ekkel, melyek a fotocella és a jeladó állapotát mutatják.

Digitális kijelzők

Két fajta digitális kijelző használatát javasoljuk.

1. Saját fénnyel rendelkező LED-es kijelző, mely 1000-szeres fényének köszönhetően biztosítja a megfelelő láthatóságot. Századmásodperc pontosságú 5 számjegyes kijelzés. A számjegyek magassága 33 cm.

2. Szabad téren alkalmazható saját fénnyel nem rendelkező kijelző 22-32cm magas számjegyekkel.


A kijelzők egy elosztó segítségével a soros/USB portra csatlakoznak, így egyidejűleg használható az USB port nyomtatásra, és a kijelzőre is. A program felépítésének köszönhetőn csak a kijelzőt vezérlő dinamikus könyvtár módosítása szükséges más kijelzők használata esetén.

Jelenleg folyik a fejlesztése egy rádiós jeladóval ellátott kijelző készítésének.